Cerpen

BATIRKU KELUARGAKU

Wis 8 tahun Citra,Oci lan Wulan kancaaan. Bocah telu mau diceluk nang batire gank com. Citra umure sing paling tua, Mulan sing paling enom lan Oci nang tengah-tengah. Anggota com lair tahun1995, Citra nang wulan Agustus, Wulan nang wulan Oktober lan Oci nang wulan September. Mbuh kebeneran apa pancen takdir tanggal lair anggota com kabeh pada yaiku tanggal 9.
2 tahun ganu com lulus bareng nang SD sing pada. Tapi bareng mlebu SMP sing beda-beda. Pancen wis pisah sekolah, nanging com isih akrab-akrab bae. Beda sekolah ora kudu ora bareng. Com esih sempat dolan bareng, sinau bareng lan liya-liyane. Sing jelas ana wektu go kumpul-kumpul.

Malam minggu com kumpul-kumpul nanggone Wulan. Wis 2 minggu com ora ketemu. Dadi bareng ketemu crita akeh banget.
“Aku ditembak cah lanang loh!” critane Crita.
“Sing bener bae masa cewe kayak koe ana sing seneng?” ledek Wulan.
“Kurang ajar yah koe. Tomboy-tomby sing penting ayu.” Crita bela.
“Ayu njabane tok. Njerone mbuh.”
“Insya Allah ayu njero jaba.”
“Amin.”
“Ditampa ora critane?” Oci takon.
“Ora.” Citra jawab.
“Lah sih, priwen?”
“Ora priwen-priwen. Pengin bae.”
“Mesti bocahe ora 3T, Takwa, Tampan, Tajir ya?”
“Ora bocahe ganteng koh, alim, mlarat sih. Aku, kowe lank owe ya mlarat bok!”

Bengi iku om mung ngrungokna lan aweh komentar nggo critane Citra. Oci sing mung aweh komentar, tapi Mulan deweke ora mung aweh komentar tapi ditambah karo ledekan-ledekan guyonan. Yah udu Mulan angger ora ngledek. Tapi ledekan munggo guyonan.
2 minggu berikute com ketemuan maning. Acarane crita karo mbahas acara nggo ngesuk. Rencanane ngesuk com arep piknik maring pancasan renang. Rencana disusun. Keputusan akhire sida renang mangkat jam 09.30 numpak bis.

Dina minggune. “Citra,” Oci nyeluk Citra. “Dalem mengko sit sedela.” Crita mangsuli. “Maaf suwe, yuh mangkat.” Citra lan Oci mangkat ngampiri Mulan. “Mulan sida ora.” Citra nyeluk Mulan. “Ya sida mengko lagi golet sandal.” Wang sulane Wulan. Ora let suwe Mulan teka. “Arep nganggo bis gede apa cilik?” takone Oci. “Bis gede bae. Baline nganggo bis cilik. Tapi sukur-sukur olih tebeng gratis,” Mulan sing mangsuli.

Com ngadang bis nang ngarep kiyos. Mangkate ahire nganggo bis asli. Padahal sedurunge asli, BSK karo teguh wis lewat, nanging Citra karo Mulan ora gelem. Jerene BSK karo teguh pecicilan.
Tekan nganah wis rame. Pancen ora sesek busek sih, tapi akeh wong. Bar ganti klambi, pemanasan sedela terus nyemplung. “Atis juga banyune,” komentare Mulan.
“Balapan yuk.” Tantange Citra.
“Balapan.” Oci ora mudeng.
“Iya balapan renang gaya bebas. Sekang kene maring nganah balik maning maring ngeneh. Paling adoh 25 meter bolak-balik dadi 50 meter.” Citra nerangna.

“Oke. Angger sih kalah, baline nukokna big bubble sebungkus-sebungkus, setuju?” Mulan balik nantang.
“Oke piwe ci. Oke ora?” Citra takon maring Oci.
“Oke.” Jawabe Oci.
“Deal.”

Com balapan gaya bebas. Citra sengaja ngajak balapan gaya bebas, soale deweke pengin buktiake angger deweke bisa renang 50 meter gaya bebas. Yah etung-etung nggo pemanasan, pikire Citra.
Ceritane Citra arep melu lomba renang gaya bebas. Balapan karo om bisa nggo latian. Angger munggo dolana ya Citra ora menang pikire Citra. Soale nang kono ana Oci. Mbiyen Oci sing marahi Mulan lan Citra gaya bebas. Banjur Citra tan njajal kemampuane Oci.
Terkadang penam pilan menipu. Oci perawakae gendut, Mandan duwur lan ayu njero njaba. Oci pancen gendut tapi angger kon balapan gaya bebas nganti siki Citra lan Mulan urung bisa ngalahna.
Mulan mimpin. Citra nomer loro. Oci nomer telu. Tapi bareng wis telung prapat kolam, Oci mulai ngudak akhire Oci sing mimpin. Tekan finis Oci isih mimpin. Juarane Oci, nomer loro Citra, Mulan nomer telu.

“Yah! Maning-maning Oci sing menang.” Ujare Wulan karo ngos-ngosan.
“Iya padahal mau kowe ning buri dewek,” Citra nimpali karo nyenggol pundake Oci.
“Aku diwarahi ¾ lapangan alon-alon bae disit, luwihane mulih banter,” Oci njawab.
“Iya ya. Angger mulane wis banter mengko suwe-suwe dadi alon, soale wis kesel disit,” Citra beneraken omongane Oci.
“Mesti ora mung kue tok, ya mbok?” gentian Mulan sing takon.
“Iya bener. Aku diwarahi gurune, angger balapan mbuh kuwe lomba mbuh kuwe mung latihan aja mikir aku kudu nomer siji. Yah kan prinsipe aku niat, berdoa, usaha, tawakal. Nganti siki angger diajak balapan niatku nggolet ilmu lan menang juara 2 ora masalah, tapi angger bisa juara siji. Angger wis niyat kaya kuwe aku berdoa semoga diparingi kekuatan lan keselamatan. Gari usaha wujudake niat. Angger wis usaha aku gari tawakal. Insya Allah angger niate apik usahane temen, apa sing dipinginake terwujud,” jawab Oci dawa lan amba.

“Kapan-kapan tak jajal ah,”piker Citra lan Mulan.
Wis puas renang com bali. Baline nganggo bis Renny. Alhamdulilah tekan omah slamet.

Bengi berikute, Com kumpul-kumpul maning. “ Untung ngesuk pre,” ujare Oci. “Iya yah. Tumben koe seneng prei,” Mulan mulai menggoda. “yah sekali-kali pengi pre sue.” Wangsulane Oci. “Selama in iwis kopang kaping prei sue,” Citra berkomentar. “Ya pancen sih. Tapi angger lagi prei sue, sekolah renange ora prei.” “Iya yah angger prei sue koe mesti ra ning umah. Kecuali prei lebaran lan lebaran aji,” Mulan mbenerake omonge Oci. “Tapi kok siki koe prei. Biasane tahun baru ora prei.” “Jere gurune bok pengin tahun baruan karo keluarga. Dasar gurune yaw is sue ora tahun baruan ning dalem.”

Sepi kabeh meneng Com deleng bintag karo turuan. Com wis janjian malem tahun baru kemah nang ngarep markas. Markas Com yaiku halaman rumput mini gawean Com. Bar ngadekna tenda nggelar klasa turunan ning duwure.

Jam 00.01 Com nyumet kembang api air mancur. Seneng sih tapi ora brisik, soale com wedi mbok nggugah wong lagi turu.
“Happy new year. Make a wish for this year,” omonge Citra sok bule.
“Sok bule lah koe,” ledek Mulan.

“He…..he…he… oke. Make a wish. I first. Tahun kiye semoga sekolahku lancer, lomba renangku sukses, Com tetep bareng, rezeki bapak ibu tambah akeh, lan kabeh sing tak cintai di paring slamet lan sehat nang gusti ALLAH, doane Citra.

“Semoga tahun kiyeh sekolahku lancer, olih pacar, bapak ibu rezekine tambah akeh, Com tetep bareng lan kabeh sing tak sayangi slamet lan sehat,” doane Mulan.

“Semoga tahun kiyeh sekolahku lancer, Com tetep bareng, bapak ibu rezekine tambah akeh, kabeh sing tak kenal slamet lan sehat,lan semoga awal tahun kiye aku diparingi kesenengan, tengah tahun kiyeh diparingi keberuntungan lan ahir tahun kiyeh diparingi kesuksesan” doane Oci.

“Ora kerasa wis 7 tahun Com ana. Dewek pancen wis batiran 8 tahun, tapi Com resmi ngadek 7 tahun ganu,” ujare Mulan.
“Iya yah. Arep tekan apa Com ana yah?” ujare Citra.
“Insya Allah selama-lamanya. Tekan koe lan koe badha bali nganah. Walaupun koe padha mung batirku tapi nang atiku koe pada sedulurku, mbak yu lan adiku, keluargaku,” ujare Oci.
“Pas karo prinsip Com. Batirku keluargaku.” Ujare Mulan.
“Ya Batirku Keluargaku.” Ujare Citra lan Oci barengan.

Ainun Nisa Arliana

2 pemikiran pada “Cerpen

  1. Assalamu’alaikum. Alhamdulillah akhirnya bisa mapir nih. Baru kali ini ada cerpen bahasa ngapak, hehehee. jadi menggelitik inget yang aneh2. hahahaaa…

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s